Proč omezovat cukr?


proč omezovat cukr

Současným trendem výživy je snižování obsahu přidaného cukru ve stravě. Nejde jen o to, že řepný cukr (sacharóza) zvyšuje energetickou hodnotu potravin a pokrmů, ale jde hlavně o jeho metabolický dopad. Cukr ve větších dávkách vede ke zvýšení hladiny krevního cukru (glykemie) po jídle, což při opakované expozici může vyústit až v obezitu a diabetes 2.typu.

Náhrady řepného cukru glukózou, fruktózou ani populárními sirupy různého původu problém neřeší. Sirupy, např. z agáve, jsou považovány za přírodní sladidla, ale jsou to jedny z nejvyšších zdrojů rafinované fruktózy. Vysoká spotřeba rafinované fruktózy je spojena s obezitou, tvorbou triglyceridů a jejich ukládání do jater. Nic proti sirupům, pokud si je dáváte na chuť a jste zdraví, ale máte-li kila navíc, pozor. Navíc fruktóza omezuje odbourávání kyseliny močové v těle, kromě toho také sama o sobě částečně vede k tvorbě kyseliny močové. Takže ve střehu by měli být také ti, co trpí dnou.

Náhradní sladidla, tzv. umělá (aspartam, acesulfam, sukralóza a další), vyvolávají u spotřebitelů často obavy a jejich senzorické vlastnosti nejsou s cukrem shodné. Prostě je ve výrobku často vnímáte jako nepřirozenou pachuť. Navíc některé studie ukazují, že tato sladidla negativně ovlivňují střevní bakterie.

Nám se jeví jako nejvhodnější použít jako náhradu cukru polyoly, což jsou tzv. alkoholické cukry, například xylitol, erythritol nebo maltitol. Jsou to přírodně identická sladidla, která mají nízký glykemický index, lahodnou chuť a nízkou kalorickou hodnotu. Používáme také extrakt z kořene čekanky a stévii.

Plus ještě jedna poznámka – pokud chcete (nebo musíte) omezit cukr ve stravě, je určitě dobré zbavit se návyku na intenzivní sladkou chuť. Nemusí to znamenat nedat si nic dobrého! Jen prostě slaďte méně a uvidíte, že si na méně sladkou chuť po chvíli zvyknete a budete ji vnímat stejně jako před tím.